www.lasithitv.gr
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΙΝΩΝΙΚΑΚΡΗΤΗΝΕΑ

Λίγο λάδι, λίγο και το γάλα: Ακόμη ακριβότερα φέτος τα κρητικά τυριά

Gala
Κοινοποίηση

Το κόστος παραγωγής και η έλλειψη πρώτης ύλης εκτοξεύουν τις τιμές, ενώ τελειώνουν και τα αποθέματα που φτάνουν ως τον Ιανουάριπ

Ακριβά θα παραμείνουν τα τυροκομικά προϊόντα της Κρήτης και γενικότερα της χώρας μας που φτιάχνονται από αιγοπρόβειο γάλα, καθώς ο “λευκός χρυσός” θα είναι φέτος μειωμένος στην υπόλοιπη Ελλάδα σε σχέση με πέρυσι και η Κρήτη, που τώρα μπαίνει στην παραγωγή, αναμένεται να τροφοδοτήσει και φέτος άλλες περιοχές της χώρας, με την τιμή παραγωγού του γάλακτος να είναι σήμερα από πλευράς Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Μυλοποτάμου στο 1,40 ευρώ το κιλό.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να καθοριστεί η νέα τιμή για τη νέα παραγωγή του αιγοπρόβειου γάλακτος στην Κρήτη, ενώ φαίνεται πως ό,τι συμβαίνει με το ελαιόλαδο συμβαίνει και με το γάλα, με τους καταναλωτές να πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη αν θέλουν να αγοράσουν εξαιρετικά προϊόντα και όχι τα διάφορα “υποκατάστατα” που προβάλλονται ως… εναλλακτικές λύσεις!Στα 20 ευρώ το κιλό που έχει φτάσει πλέον τους τελευταίους μήνες η τιμή της γραβιέρας, η τιμή του παραγωγού συμμετέχει ελάχιστα και από την τιμή παραγωγού μέχρι την τιμή του καταναλωτή μεσολαβούν τα κόστη και τα κέρδη πολλών άλλων, σύμφωνα με όσα λέει στο neakriti.gr ο αντιπρόεδρος της προσωρινής διοίκησης του Συλλόγου Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Ν. Ηρακλείου Βασίλης Σμπώκος.

«Το προϊόν είναι δυσεύρετο. Και από τη στιγμή που είναι δυσεύρετο το προϊόν, θα πρέπει να πάρει και την ανάλογη τιμή. Και αυτή τη στιγμή ακούγονται εισαγωγές γάλακτος αμφιβόλου ποιότητας και χημικών για να τα προωθήσουν στην αγορά και να μειώσουν τις τιμές.

Από την άλλη, πάλι, ακούμε ότι υπάρχουν αυξήσεις στις τιμές του αιγοπρόβειου γάλακτος στην υπόλοιπη Ελλάδα. Πέρυσι στην υπόλοιπη Ελλάδα πληρώθηκε το γάλα στο 1,50, στο 1,60 και στο 1,70 ευρώ το κιλό. Και φέτος οι ποσότητες θα είναι μειωμένες και συνεπώς θα έχουμε υψηλές τιμές στο γάλα. Ήδη ακούγονται τιμές που μπορεί να φτάσουν μέχρι και στο 1,80 ευρώ το κιλό. Εμείς πιθανόν να κρατήσουμε τα επίπεδα των 1,40 ευρώ το κιλό», όπως εξηγεί στο neakriti.gr ο Βασίλης Σμπώκος.Είδος πολυτελείας η γραβιέρα

Καταλήγοντας, ο συνδικαλιστής λέει πως «η γραβιέρα Κρήτης έχει φτάσει να πωλείται στα 20 ευρώ το κιλό. Επομένως, πάει να γίνει είδος πολυτελείας. Ναι, αλλά είδη πολυτελείας γίνονται τα ποιοτικά προϊόντα. Εγώ φωνάζω χρόνια “ας προσέχαμε για να έχουμε”… Και αυτό ισχύει και για το γάλα και για το ελαιόλαδο», λέει χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως, αν υπήρχε πραγματική στήριξη των αγροτοκτηνοτρόφων, θα είχαμε μεγαλύτερες παραγωγές και θα μειώνονταν και οι τιμές στο ράφι για τον καταναλωτή.«Ούτε γάλα υπάρχει, ούτε ελαιόλαδο»Τον δρόμο του ελαιολάδου ακολουθεί και το αιγοπρόβειο γάλα, σύμφωνα με όσα λέει στο neakriti.gr και ο κτηνίατρος-ερευνητής Αλέκος Στεφανάκης.

«Σε ό,τι αφορά τις καιρικές συνθήκες, πραγματικά ο καιρός είναι μια κόλαση για την κτηνοτροφία. Διότι, εκτός από αβάσταχτο κόστος των χονδροειδών ζωοτροφών, αφού λόγω της καταστροφής του Θεσσαλικού κάμπου έχουν εκτοξευτεί σε τιμές μη διαχειρίσιμες, έχουμε και τα άλλα κόστη που ανεβάζουν δραματικά το κόστος παραγωγής», ανέφερε χαρακτηριστικά.Ο Αλέκος Στεφανάκης μάς είπε ότι σήμερα το τριφύλλι έχει φτάσει σε τιμή πάνω από 60 λεπτά το κιλό, όταν πριν την κρίση της Ουκρανίας ήταν γύρω στα 35 λεπτά και μετά την κρίση της Ουκρανίας γύρω στα 45 λεπτά το κιλό. Την ίδια ώρα, η ανομβρία δημιουργεί και ένα σωρό άλλα προβλήματα.«Φέτος στην Κρήτη είχαμε όψιμες βροχές.

Και το χόρτο υποβαθμίστηκε. Και παράλληλα, επειδή δεν έχει βρέξει ακόμα μέσα στη νέα φθινοπωρινή περίοδο δεν έγιναν και οι αντίστοιχες καλλιέργειες σε κτηνοτροφικά φυτά. Δεν υπάρχουν χόρτα. Δεν υπάρχει βοσκότοπος. Και οι άνθρωποι ταΐζουν στους στάβλους σε αυτά τα κόστη. Εκεί που είχαμε μια υποχώρηση των τιμών στις ζωοτροφές, έρχονται αυτές οι αυξήσεις. Και να βάλουμε και τα κόστη της ενέργειας και της εργασίας, φτάσουμε σε μεγάλο κόστος παραγωγής και δε νομίζω ότι υπάρχουν περιθώρια μείωσης των τιμών για τον παραγωγό», επεσήμανε ο γνωστός επιστήμονας.Δύσκολος χειμώνας για τους κτηνοτρόφους

Ο Αλέκος Στεφανάκης λέει: «Πρέπει να σεβαστούμε το παραγωγικό μας σύστημα. Ακούω και συζητούν για το ελαιόλαδο. Δεν υπάρχει ελαιόλαδο. Και αφού δεν υπάρχει, τι να κάνουμε; Άρα το ελαιόλαδο είναι λίγο και δύσκολο. Δεν μπορούμε να κρίνουμε την οικονομία από τα γραφεία μέσα. Δυστυχώς, έχουμε βάλει ανθρώπους που δουλεύουν με τηλεργασία και αξιολογούν το τι γίνεται στον κόσμο».

Για τη νέα γαλακτοπαραγωγή στην Κρήτη, λέει χαρακτηριστικά: «Οι κτηνοτρόφοι ετοιμάζονται, αλλά με μεγάλες δυσκολίες. Αυτός ο καιρός που είναι ζεστός χωρίς βροχές, με παράλληλες αλλαγές, δημιουργεί αυξημένες απώλειες στα νεογέννητα. Δημιουργεί μαστίτιδες. Κάνουν τεράστια προσπάθεια οι κτηνοτρόφοι για να διατηρήσουν ένα επίπεδο παραγωγής»…Καταλήγοντας, λέει πως η παραγωγή του γάλακτος στην Κρήτη αναμένεται να είναι όπως και πέρυσι. Ενώ τα αποθέματα των τυριών στην Κρήτη αναμένεται να κρατήσουν μέχρι να βγει η νέα παραγωγή τυροκομικών προϊόντων στην αγορά, δηλαδή μέχρι τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο του 2024.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Κάλεσμα του Δήμου Σητείας στους οφειλέτες για ρύθμιση των χρεών

omada diktiou

Kαταργούνται με νόμο τα πανεπιστημιακά τμήματα σε Ιεράπετρα και Άγιο Νικόλαο που δε λειτούργησαν ποτέ

omada diktiou

Followgreen «Παίξε & Κέρδισε Δώρα – Φέτος τα Χριστούγεννα σκέψου οικολογικά»

omada diktiou