www.lasithitv.gr
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΡΗΤΗ

Χανιά: Σε καραντίνα στην Παλαιόχωρα παραμένουν οι 22 μετανάστες

Limeniko Metanastes 4.jpg
Κοινοποίηση

Πρόκειται για δεκαεννέα άνδρες και τρεις νεαρούς ηλικίας από 16 έως 17 ετών
Στο κτήριο των ερασιτεχνών ψαράδων της Παλαιόχωρας, στο λιμάνι της κωμόπολης, παραμένουν σε καραντίνα από το βράδυ της Κυριακής, οι 22 μετανάστες από το Μπαγκλαντές, που διασώθηκαν μετά από επιχείρηση του λιμενικού στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κρήτης. Από το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής εκδόθηκε χθες ανακοίνωση που επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για δεκαεννέα άνδρες και τρεις νεαρούς ηλικίας από 16 έως 17 ετών.

Είναι στο σύνολο τους καλά, πλην όμως για λόγους διασφάλισης της δημόσιας υγείας, εξετάζονται από κλιμάκιο γιατρών, προκειμένου να ελεγχθεί περεταίρω η κατάσταση τους. Δύο εξ αυτών διαπιστώθηκε ότι εμφανίζουν δερματικά προβλήματα γεγονός που προκάλεσε ανησυχία για ενδεχόμενη μεταδοτική ασθένεια.

Την προσωρινή φιλοξενία τους και τη σίτισή τους έχουν αναλάβει ο δήμος Καντάνου Σελίνου και η Ομάδα Πολιτικής Προστασίας Σελίνου, ενώ σημαντική ήταν και αυτή τη φορά η συνδρομή του παραρτήματος Χανίων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Οι εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας κινητοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή για την υποδοχή των μεταναστών και την κατάλληλη προετοιμασία του χώρου φιλοξενίας τους.

Λόγω του ότι η τουριστική σεζόν δεν έχει τελειώσει και η Παλαιόχωρα εμφανίζει ακόμα πληρότητες κοντά στο 100%, εξετάστηκε αρχικά το ενδεχόμενο μεταφοράς των μεταναστών στην Κάντανο. Ο χώρος που προτάθηκε ωστόσο κρίθηκε ως ακατάλληλος καθώς ήταν δίπλα στο Νηπιαγωγείο του χωριού και έτσι απορρίφθηκε και επικράτησε η λύση της φιλοξενίας τους στο λιμάνι.

Οι 22 μετανάστες έφτασαν στο λιμάνι της Παλαιόχωρας λίγο μετά τις 10:00 το βράδυ της Κυριακής. Είχε προηγηθεί επιχείρηση του λιμενικού που άρχισε το μεσημέρι της ίδιας μέρας μετά από την ενημέρωση του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης για παροχή βοήθειας σε ακυβέρνητο σκάφος που έπλεε εβδομήντα επτά ναυτικά μίλια δυτικά της Παλαιόχωρας. Στην περιοχή δεσμεύτηκαν συνολικά πέντε παραπλέοντα πλοία ενώ για το σημείο απέπλευσε ένα περιπολικό σκάφος του Λιμενικού.

Το ακυβέρνητο σκάφος εντοπίστηκε από το φορτηγό πλοίο EUROCARGO VALENCIA σημαίας Ιταλίας το οποίο και περισυνέλλεξε τα είκοσι δύο άτομα με ασφάλεια. Στη συνέχεια, οι μετανάστες μετεπιβιβάστηκαν στο περιπολικό σκάφος του λιμενικού και μεταφέρθηκαν, στο λιμάνι “Τηγάνι” της Παλαιόχωρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μετανάστες έχουν διαβατήρια ενώ φέρεται να εμπίπτουν στην νομοθεσία που αφορά στους ναυαγούς και όχι στους πρόσφυγες καθώς περισυνελέγησαν από διεθνή ύδατα. Την προανάκριση διενεργεί ο Λιμενικός Σταθμός Παλαιόχωρας που ερευνά μεταξύ άλλων το λιμάνι από το οποίο είχαν αποπλεύσει. Ως αργά χθες, δεν υπήρχε σύλληψη πιθανού διακινητή μεταξύ των μεταναστών ενώ ως προς την τύχη τους, αναμένεται να αποφασιστεί από τη λιμενική αρχή μετά την ολοκλήρωση των ιατρικών εξετάσεων τους.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου ένα χρόνο, στις 22 Νοεμβρίου του 2022, αποβιβάστηκαν στο λιμάνι Τηγάνι της Παλαιόχωρας 500 μετανάστες από τη Συρία, την Αίγυπτο και το Πακιστάν, μετά από μια γιγαντιαία επιχείρηση νότια της Κρήτης. Τότε φιλοξενήθηκαν στο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Σαμαριά της ΑΝΕΝΔΥΚ και ήταν η μεγαλύτερη φουρνιά μεταναστών που έχει αποβιβαστεί και φιλοξενηθεί στην κωμόπολη της δυτικής Κρήτης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Σφοδρές αντιδράσεις του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας για την απένταξη των συμπληρωματικών έργων στα Μπραμιανά

omada diktiou

ΥπΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης: Νέο πλαίσιο για την προστασία από ελληνοποιήσεις

omada diktiou

Στον Δήμο Ηρακλείου τα Ενετικά τείχη- Χρηματοδότηση 1.5 εκατ. ευρώ για αποκατάσταση ζημιών σε σχολικά κτίρια

omada diktiou