www.lasithitv.gr
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΡΗΤΗΥΓΕΙΑ

Πρωτοφανής ασθένεια που σχετίζεται με το κλίμα αφανίζει κατά εκατοντάδες τα αμνοερίφια στην Κρήτη

Amnoerifia W32 1
Κοινοποίηση

Ένα πρωτοφανές φαινόμενο αντιμετωπίζει την τελευταία εβδομάδα ο κτηνοτροφικός κόσμος της Κρήτης με μια ασθένεια που έχει κάνει την εμφάνισή της στην περιοχή του Μυλοποτάμου στο Ρέθυμνο και έχει ήδη αφανίσει ένα μεγάλο μέρος των αμνοεριφίων της περιοχής.

Περίπου 600 νεαρά αμνοερίφια έχουν ψοφήσει  μέσα  μόλις επτά ημέρες σε 12 κτηνοτρόφους της περιοχής με τον πρόεδρο του Κτηνοτροφικού Συλλόγου της περιοχής Γρύλο Παπαδάκη να μιλά στο Ράδιο Λασίθι και να περιγράφει το πρόβλημα που έχει προκύψει.

Η ασθένεια αυτή παρατηρείται κυρίως στην περιοχή του Μυλοποτάμου με διάσπαρτα περιστατικά στην υπόλοιπη Κρήτη.

Μετά από εξετάσεις που έχουν γίνει από έμπειρους κτηνίατρους φαίνεται πως ο λόγος του θανάτου των αμνοεριφίων σχετίζεται με κάποιου είδους πνευμονία που συνδυάζεται με εντερικές παθήσεις.  Οκ. Παπαδάκης τονίζει πως πρόκειται για ένα φαινόμενο που χτυπά και αποτελειώνει τα ζώα μέσα σε λίγες ώρες ενώ παρά τις συμβουλές που έχουν δοθεί από κτηνιάτρους και τα σχετικά φάρμακα δεν υπάρχει αποτέλεσμα.

Το θέμα έχει φτάσει μέχρι τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τον ίδιο τον Υπουργό,  ενώ μέχρι τώρα δεν είναι γνωστό αν αυτή η ασθένεια είναι μεταδοτική ή όχι.

Ο πρώην πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Αλέκος Στεφανάκης είναι ένας από τους ανθρώπους που έχει κάνει αυτοψία στα ζώα που έχουν πεθάνει και όπως λέει το φαινόμενο είναι πολύ πιθανό να σχετίζεται με το γενικότερο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, την ανομβρία, και το καιρικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί την τελευταία εβδομάδα στην Κρήτη με πολύ μεγάλες διαφορές της θερμοκρασίας την ημέρα σε σχέση με τη νύχτα. Τα φαινόμενα αυτά συνδυαστικά αυξάνουν τον πληθυσμό των μικροβίων, στρεσάρουν τα ζώα και διαταράσσουν το θηλασμό των νεαρών αμνοεριφίων με αποτέλεσμα να προκύπτει αυτό το ακραίο φαινόμενο που «θερίζει» τα ζώα μέσα σε μόλις μερικές ώρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Προβιοτικά: Οι γαστρεντερολόγοι εξηγούν πότε χρειαζόμαστε συμπληρώματα – Η καλύτερη ώρα λήψης τους

diktio diktio

Λασίθι: Φθορές σε βουνό και θάλασσα

omada diktiou

Μαίρη Χρονοπούλου: Η ανακοίνωση του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» για τον θάνατο της ηθοποιού

omada diktiou