Αναμφίβολα τα προβιοτικά αποτελούν συμμάχους της καλής υγείας. Είναι ωστόσο χρήσιμο να τα προσλαμβάνουμε μέσα από συμπληρώματα; Οι γαστρεντερολόγοι απαντούν
Το αυξανόμενο επιστημονικό ενδιαφέρον για το εντερικό μικροβίωμα -όπως και για άλλα οικοσυστήματα «καλών» μικροβίων που φιλοξενεί ο ανθρώπινος οργανισμός- έριξε περισσότερο φως στα προβιοτικά και τις σημαντικές ευεργετικές τους ιδιότητές τους που εκτείνονται πέρα από την εύρυθμη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, στην προστασία του εγκεφάλου και των ματιών έως τη μάχη κατά της κατάθλιψης και της δυσάρεστης αναπνοής.
Χάρη στα παραπάνω και πολλά ακόμα οφέλη τους, θα υπέθετε εύλογα κάποιος ότι με όσο περισσότερα ωφέλιμα βακτήρια τροφοδοτούμε τον οργανισμό μας, τόσο μεγαλύτερο είναι και το κέρδος. Σε συνέχεια του συλλογισμού του, θα αποφάσιζε και ότι τα συμπληρώματα προβιοτικών μπορούν να του εξασφαλίσουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Όπως διευκρινίζει ωστόσο η Supriya Rao, MD, γαστρεντερολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο Lowel του συστήματος υγείας Tufts Medicine στη Μασαχουσέτη, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν τα έχουν ανάγκη.
Για τον γενικό πληθυσμό, η υιοθέτηση ενός διατροφικού μοτίβου με αφθονία σε τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες (π.χ. φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης κ.α.) τα οποία είναι πλούσια σε πρεβιοτικά, είναι αρκετή για τη διατήρηση των καλών βακτηρίων.
Σύμφωνα με την Αμερικανική Γαστρεντερολογικής Εταιρεία (AGA), οι μόνες περιπτώσεις που τα συμπληρώματα προβιοτικών πράγματι θα ωφελήσουν, είναι οι εξής:
ygeiamou.gr