«Tο κλίμα της συναντήσεως ήταν σοβαρό, υπεύθυνο και πολύ συγκροτημένο» ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Επικρατείας
Λεπτομέρειες για το κλίμα και όσα διημείφθησαν μεταξύ πρωθυπουργού και αγροτών στις συναντήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου, έδωσε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ANT1. «Το κλίμα της συναντήσεως ήταν σοβαρό, υπεύθυνο και πολύ συγκροτημένο», τόνισε ενώ εξέφρασε την ελπίδα, το πνεύμα της συνάντησης να είναι και το πνεύμα των αποφάσεων των αγροτών.
Από την αρχή, αναλυτικώς, η κυβέρνηση κατέβαλε «πολύ σημαντική προσπάθεια», προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα με τους αγρότες, ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας -και είναι σημαντική, επιχειρηματολόγησε, γιατί «το βασικό θεσμικό αίτημα ήταν το να υπάρξει ένας μόνιμος μηχανισμός για το φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο.
Το υποσχέθηκε αυτό ο πρωθυπουργός, είπε ότι θα γίνει διάλογος. Στην πραγματικότητα ένα μέτρο που δινόταν κάθε χρόνο, για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, είπε ότι θα δοθεί και το 2025 και ότι ξεκινάει τη συζήτηση ώστε να είναι πιο δίκαια κατανεμημένος και με καλύτερο τρόπο. Αυτό ανταποκρίνεται σε βασικότατο αίτημα των αγροτών», επεσήμανε. Ενώ στο ενεργειακό, «εξασφαλίζονται τιμές, οι οποίες είναι πολύ κοντά σε αυτό το οποίο ζητούσαν οι αγρότες. Ξεκινήσαμε από το 150 και βρισκόμαστε σήμερα για τη συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών στο 98 και για τους συνεταιρισμένους στο 93, με το αίτημά τους στο 70».
Επιπλέον, «ζητούσαν περισσότερα χρήματα για το πετρέλαιο, δηλαδή να διπλασιάσουμε τα 83 εκατ. και να τα κάνουμε 165. Και σε αυτό άφησε παράθυρο ο πρωθυπουργός, γιατί τους είπε, “εγώ αυτή τη στιγμή σε έναν προϋπολογισμό που δεν τα είχα τα 83 εκατ., τα έχω βάλει. Δεν ξέρω πώς θα εξελιχθεί ο προϋπολογισμός”». Και ο Μ. Βορίδης συνέχισε, «άφησε παράθυρο (σ.σ. ο πρωθυπουργός) τον Ιούνιο να δούμε πώς θα πάει η εκτέλεση του προϋπολογισμού και εδώ είμαστε και το συζητάμε».
Είναι προφανές ότι «στο εσωτερικό των αγροτών υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις», αναγνώρισε, όμως σε αυτό στο οποίο εστίασε ήταν ότι «το κλίμα της συναντήσεως ήταν σοβαρό, υπεύθυνο και πολύ συγκροτημένο. Η συζήτηση ήταν όχι απλώς αξιοπρεπής, αλλά σοβαρή».
Και, αμέσως μετά, «η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός έχουν κάνει πάρα πολλά βήματα κατανοώντας πολλά από τα αιτήματα των αγροτών. Τώρα είναι η σειρά των αγροτών και των εκπροσώπων τους», δήλωσε και ζήτησε να μπουν στη συζήτηση και οι αγροτικοί συνεταιρισμοί, ο εκπρόσωπος των οποίων επίσης πήρε θέση στη συνάντηση του Μεγάρου Μαξίμου. Οι άνθρωποι αυτοί «εκπροσωπούν το 85% της παραγωγής στην Ελλάδα. Αυτοί οι άνθρωποι είπαν ότι είναι απολύτως ικανοποιητικές οι προτάσεις του πρωθυπουργού, δεν είναι το 100% αλλά είναι προφανές ότι έχουν αντιμετωπισθεί ζητήματα», είπε ακόμη.
Ταυτοχρόνως, ο υπουργός Επικρατείας επιβεβαίωσε ότι ο πρωθυπουργός είπε ότι θα κάνει ειδική συνάντηση με τους αγρότες της Θεσσαλίας. «Έχουμε κάνει πολλά, έχουμε δώσει πολλά χρήματα. Τα χρήματα που έχουν δοθεί στη Θεσσαλία ξεπερνούν ήδη τα 300 εκατ., είναι να δοθούν ακόμη χρήματα», διαβεβαίωσε και συμπλήρωσε:
«Υπάρχουν ζητήματα στα οποία πρέπει να βρούμε δύσκολες απαντήσεις, κυρίως σε αυτά των παρακαρλίων περιοχών», όπου παραμένει αδύνατο να χρησιμοποιηθεί η αγροτική γη. «Όμως δουλεύουμε εντατικά και για αυτά προκειμένου να βρούμε λύση, το ξέρουν οι αγρότες μας. Έχω συμμετάσχει σε πολλές συναντήσεις αγροτών, ήταν μία από τις πιο υποδειγματικές συναντήσεις στις οποίες έχω παρευρεθεί».
Κλείνοντας δε, επεσήμανε: «Θέλω να ελπίζω ότι αυτό το πνεύμα το οποίο πρυτάνευσε στη συνάντηση αυτή, θα είναι και το πνεύμα των αποφάσεων των αγροτών. Να μεταφέρω ότι από πλευράς της κυβερνήσεως έχουν εξαντληθεί πια τα περιθώρια. Θέλω να το ακούσουν όλοι, να το λάβουν υπ’ όψιν τους ότι ο πρωθυπουργός ξεκίνησε με 10% στην ενέργεια και το ποσό αυτό στο αγροτικό πετρέλαιο. Έχουμε προχωρήσει σε μια τελείως διαφορετική πρόταση για την ενέργεια, έχει δοθεί το αγροτικό πετρέλαιο, έχει ανοίξει η θεσμική συζήτηση, άνοιξε με απόλυτη ταύτιση η συζήτηση για την ΚΑΠ, άρα έχουν γίνει πάρα πάρα πολλά βήματα στην κατεύθυνση αυτή», κατέληξε.
Πήγη:www.protothema.gr