www.lasithitv.gr
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΝ.ΛΑΣΙΘΙΟΥΝΕΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αναθερμαίνεται η προσπάθεια δημιουργίας του βοτανικού πάρκου Απηγανιά στον Κουτσουρά Ιεράπετρας

αρχείο λήψης.png
Κοινοποίηση

Την πρόταση για τη δημιουργία βοτανικού πάρκου έκτασης 5000 στρεμμάτων στον Απηγανιά, είχε καταθέσει το 2013 προς την Περιφέρεια Κρήτης

Παρουσία του εκλεγμένου δημάρχου Ιεράπετρας κ Μανόλη Φραγκούλη, του δασάρχη Λασιθίου κ Μανόλη Κουδουμά και πολλών μελών περιβαλλοντικών και οικολογικών οργανώσεων της περιοχής , έγινε το πρωί της Πέμπτης 2 Νοεμβρίου ,  αυτοψία στο δάσος του Απηγανιά,  έκτασης 5.000 στρεμμάτων , ώστε να επανεκκινήσει η προσπάθεια από τη νέα Δημοτική Αρχή Ιεράπετρας, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δασών , να γίνει η απαραίτητη μελέτη,  ώστε να πραγματοποιηθεί το όνειρο εκείνων που εμπνεύστηκαν, τη δημιουργία του Βοτανικού-Φυσικού πάρκου του Απηγανιά.

απηγανια

«Ήρθαμε  στο δάσος του Απηγανιά με στελέχη της νέας Δημοτικής Αρχής  που θα αναλάβει τις δημοτικές υποθέσεις από την 1-1-2024, ώστε να επανεργοποιήσουμε , την προσπάθεια που είχαμε ξεκινήσει πριν από πολλά χρόνια να δημιουργήσουμε το Βοτανικό Πάρκο του Απηγανιά , σε μια περιοχή , που επιχειρήθηκε να ξεπουληθεί ενώ έχει κηρυχτεί αναδασωτέα , προκειμένου να κατασκευαστούν γήπεδα γκόλφ και ξενοδοχεία.

Είχε γίνει όμως προγενέστερα μια πρόταση από οικολογικές ομάδες της Κρήτης να οργανωθεί  εδώ,  ένα Βοτανικό-Φυσικό Πάρκο. Αυτό που κάναμε σήμερα ήταν να επιβεβαιώσουμε τη θέληση και τη διάθεση μας να το κάνουμε , ξεκινώντας με την ανάθεση κάποιας απαραίτητης μελέτης», μας είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΑΜΚΕ «Κοκκινέλα» κ Παύλος Δασκαλάκης.

απηγανια

Από την αρχή της δημοσίευσης της ιδέας για τη δημιουργία του Βοτανικού  Πάρκου, συγκροτήθηκε  τότε και η ομάδα «Φίλοι του Βοτανικού Κήπου» με πρόεδρο τον κ Νίκο Προϊστάκη.

«Μιλούμε για ένα πάρκο που θα περιλαμβάνει πολλές δραστηριότητες. Θα είναι οικολογικό, περιβαλλοντικό και αθλητικό πάρκο αλλά ταυτόχρονα και βοτανικός κήπος , ώστε να καλύπτει όλες της ανάγκες ακόμα και εκείνες του τουρισμού της περιοχής.

Θα προσελκύει ξένους  τουρίστες  και επισκέπτες από  όλη την Κρήτη. Ακριβώς δίπλα έχουμε και το φαράγγι των πεταλούδων, που ανεβαίνει μέχρι το Ορεινό, και χρειάζεται έναν φορέα διαχείρισης. Θα το στήνουμε σιγά σιγά ώστε σε μια δεκαετία, το Βοτανικό Πάρκο  να αποτελεί ένα διαμάντι για όλη την Κρήτη», πρόσθεσε ο κ Νίκος Προϊστάκης.

Η βοτανολόγος κ. Κατερίνα Ζαμπετάκη με καταγωγή από το Ρέθυμνο, ασχολείται στη Γαλλία με τη δημιουργία Βοτανικών Πάρκων και ήταν παρούσα στην αυτοψία στο δάσος του Απηγανιά.

«Νομίζω ότι εδώ μπορούμε να κάνουμε ένα φυσικό-οικολογικό πάρκο, όπου θα μπορούν να έρχονται οι επισκέπτες για να δούν , πως αναπτύσσεται η χλωρίδα με τα άγρια βότανα  και η πανίδα της Κρήτης σε κάθε επίπεδο, κοντά στη θάλασσα αλλά και σε μεγαλύτερα υψόμετρα», μας είπε μεταξύ άλλων η κ Κατερίνα Ζαμπετάκη.

Από τον κλάδο του Τουρισμού στον Απηγανιά έδωσε το «παρών» ο κ Κώστας Λυρατζάκης.

«Κάθε προσπάθεια που γίνεται για να γίνει η περιοχή αυτή μαγνήτης και πόλος έλξης είναι καλοδεχούμενη. Για τους εραστές του βουνού και της Φύσης εμείς πρέπει να φροντίζουμε να τους έχουμε έτοιμα πράγματα για να ιδούν και να απολαύσουν . Πιστεύω ότι το Βοτανικό Πάρκο του Απηγανιά θα δώσει μια νέα ώθηση στον τουρισμό της περιοχής μας». Πρόσθεσε ο κ Κώστας Λυρατζάκης.

Ο εκλεγμένος δήμαρχος Ιεράπετρας κ Μανόλης Φραγκούλης που βρέθηκε στην αυτοψία στον Απηγανιά μας είπε ότι, «Συναντηθήκαμε στο πανέμορφο δασάκι του Απηγανιά Κουτσουρά για μια όμορφη ιδέα που αφορά στη δημιουργία ενός νέου Βοτανικού Πάρκου.. Οι άνθρωποι που μας κάλεσαν εδώ έχουν  μια πρόταση που είναι ενδιαφέρουσα. Μπορούμε να αρχίσουμε από το πρώτο βήμα που είναι η δημιουργία ενός Βοτανικού Κήπου όπου θα καλλιεργηθούν ιθαγενή άγρια βότανα της Κρήτης, για να μπορεί αυτός ο χώρος να είναι επισκέψιμος για τους μαθητές των σχολείων , καθώς και  για τους Έλληνες και ξένους επισκέπτες , οι οποίοι θα θελήσουν να γνωρίσουν από κοντά τα ενδημικά φυτά της Κρήτης. Το σχέδιο που έχει κατατεθεί είναι μεγαλόπνοο αλλά εμείς θα αρχίσουμε από αυτά που γίνονται  σε συνεργασία με το Δασαρχείο και τις υπόλοιπες υπηρεσίες», μας είπε μεταξύ άλλων ο κ Μανόλης Φραγκούλης.

φραγκούλης

«Η προσπάθεια που έγινε σήμερα στον Απηγανιά ήταν διερευνητική. Η ιδέα αυτή είναι καλή αλλά χρειάζεται μελέτη . Μπορεί να μην είναι εφαρμόσιμο το 100% του πλάνου που έχουν στο μυαλό τους οι εμπνευστές αυτού του έργου , αλλά εμείς είμαστε εδώ να συνεργαστούμε και να βοηθήσουμε εκείνους που θα αναλάβουν τη μελέτη, ώστε να δοθούν οι πρέπουσες λύσεις και  να προχωρήσουν οι δραστηριότητες που πρέπει να γίνουν», συμπλήρωσε ο δασάρχης Νομού Λασιθίου κ Μανόλης Κουδουμάς.  

 Το δασάκι του Απηγανιά Κουτσουρά, έκτασης 5.000 στρεμμάτων, είναι ένα εκπληκτικής ομορφιάς βιότοπος, τον οποίο το ΚΠΕ Ιεράπετρας-Νεάπολης είχε επιλέξει ως πεδίο δραστηριοτήτων για τα σχολικά του προγράμματα αειφόρου εκπαίδευσης, ενώ χιλιάδες επισκέπτες, ντόπιοι και αλλοδαποί, το επισκέπτονται για μελέτη, παρατήρηση, αναψυχή και διοργάνωση διαφόρων πολιτιστικών και οικολογικών εκδηλώσεων.

Την  πρόταση για τη δημιουργία βοτανικού πάρκου έκτασης 5000 στρεμμάτων στον Απηγανιά, είχε καταθέσει το 2013  προς την Περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμο Ιεράπετρας και την Δασική Υπηρεσία Λασιθίου το Παγκρήτιο Δίκτυο Περιβαλλοντικών Οργανώσεων ΟικοΚρήτη.

απηγανια

Η χλωρίδα της Κρήτης συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πλουσιότερες της Ευρώπης και έχει τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα. Συνολικά αριθμεί 1700 είδη αυτοφυών φυτών εκ των οποίων τα 200 ενδημικά, φύονται δηλαδή μόνο στην Κρήτη και το γεγονός αυτό την καθιστά σημείο αναφοράς, πόλο έλξης για όλα τα πανεπιστήμια βιολογίας, βοτανολογίας, γεωπονίας και οικολογίας σ’ όλο τον κόσμο. Ο περιβαλλοντικός και εκπαιδευτικός τουρισμός διακινεί παγκοσμίως το 10% του συνολικού τουρισμού στην χώρα μας, υπάρχει όμως έλλειψη βοτανολογικών πάρκων τέτοιου είδους σε τόση μεγάλη έκταση που να μπορούν να λειτουργήσουν σαν ανοικτά πανεπιστήμια με διεξαγωγή σεμιναρίων, επιστημονικών συνεδρίων και μεταπτυχιακών σπουδών. Παράλληλα με την τουριστική εκμετάλλευση του, όλοι γνωρίζουμε ότι τα ακαδημαϊκά ταξίδια διοργανώνονται κυρίως από Σεπτέμβρη έως τέλη Μαΐου, άρα έχουμε και τουρισμό εκτός της καλοκαιρινής εποχής.
Η επένδυση είναι χαμηλού κόστους, η χρηματοδότηση με την συνεργασία της Περιφέρειας μπορεί να προέλθει από Ευρωπαϊκά προγράμματα, από ιδιώτες χορηγούς και πολύ εθελοντική εργασία. Γενικά είναι μέσα στις οικονομικές δυνατότητες της εποχής που διανύουμε. Η πρόκληση είναι μεγάλη, το έργο πρέπει να είναι αντάξιο της χλωρίδας της Κρήτης, να έχει διεθνή απήχηση, κάτι αντίστοιχο του Eden Project στην Κορνουάλλη της Αγγλίας. Σύμφωνα με μέτριους υπολογισμούς το 50% των τουριστών της ανατολικής Κρήτης θα επισκέπτεται το βοτανολογικό πάρκο.

απηγανια

Ο δρόμος για την ανάπτυξη του τόπου και την ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος περνάει μέσα από την αναβλάστηση της Κρήτης και αυτό που χρειάζεται κατά μήκος και πλάτος της τουριστικής ζώνης είναι άλση αναψυχής, βοτανικά πάρκα και εθνικοί δρυμοί. Όλη η Κρήτη ένας βοτανικός κήπος.
Το Παγκρήτιο Δίκτυο Περιβαλλοντικών Οργανώσεων ΟικοΚρήτη είχε καταθέσει δημοσίως την πρόταση του και είχε καλέσει  όλους τους αρμόδιους φορείς και όσους μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες,  κι εμπνέονται από το ίδιο όραμα να συμμετάσχουν στο δημόσιο διάλογο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Φλώρινα: Λαθροκυνηγός πυροβόλησε και σκότωσε αρκουδάκι

omada diktiou

«Βγαίνει» ο διαγωνισμός για το “Βιτσέντζος Κορνάρος” – Προς ιδιωτικοποίηση το αεροδρόμιο της Σητείας

omada diktiou

Το θερινό ωράριο των γεωπονικών καταστημάτων στη Σητεία

omada diktiou